Lydighet

Janne og IndyÅ trene hunden med tanke på å konkurrere i lydighet, er morsomt både for hund og eier. Du lærer å spille på lag med hunden din, og hunden lærer å samarbeide med føreren sin. Har du lært hunden din det mest grunnleggende, som å komme når du roper på den, bli sittende og bli liggende, gå pent i bånd, og den synes det er morsomt å gjøre saker sammen med deg, er ikke veien så lang til du er klar til start i laveste klasse.

De fleste hundeklubber har organisert lydighetstrening, og det annonseres til stadighet kurs i konkurranselydighet både i klubbregi og hos private hundeskoler. Konkurranseprogram og terminlister finner du på Norsk Kennel Klub sine sider.
Lydighet, eller dressur, er en teknisk hundesport, der hund og eier skal utføre et antall fastlagte øvelser.  Disse øvelsene blir mer avanserte ettersom man kommer høyre opp i klassene. Basisøvelsene bygger på ting som man forventer at en normalt lydig hund skal kunne; På plass, sitt, dekk, stå, bli, hopp, apport og frem. Alle lydighetsøvelsene er varianter av disse grunnelementene. Lydighetsøvelser er også en del av andre hundesporter, for eksempel IPO og Bruks.
Lydighetskonkurransene er bygget opp i nivåer, der man må nå et visst nivå i første klasse for å få lov til å avansere til neste. Offisielt er det 4 klasser; 1, 2, 3 og Elite. For å oppnå championat i lydighet må hunden ha 3 førstepremiesløyfer i klasse Elite. I tillegg til de 4 offisielle klassene arrangerer mange klubber og hundeskoler bronsemerkeprøve. Bronsemerket er uoffisielt, og premiering blir ikke ført opp i DogWeb. Bronsemerkeklassen er nesten lik LP1, men lagt opp litt enklere. Tilsvarende er LP2 litt vanskeligere enn LP1. Vi har en rekke basisøvelser som går igjen i alle klasser, som tillegges økt vanskelighetsgrad etter hvert. Det stilles ingen krav til forkunnskaper / bronsemerke før man stiller LP1. Det blir arrangert både NM, EM og VM i Lydighet hvert år. For noen år tilbake var vinner av VM i Lydighet en Mellompuddel. (Emilie Prytz med Micane’s Laddie)
Alle hunder som deltar, uansett klasse, får sort/rød/gul sløyfe.
Alle hunder som oppnår 1. premie, uansett klasse, får rød sløyfe.
Alle hunder som oppnår 2. premie, uansett klasse, får blå sløyfe.
Alle hunder som oppnår 3. premie, uansett klasse, får gul sløyfe.
Hund som oppnår CACIOB, får hvit sløyfe.
Hund som oppnår reserve-CACIOB, får oransje sløyfe.

Premiene er stambokberettiget og offisielle premier.

 

Mestvinnerlisten

Puddelklubben kårer vært år mestvinnere i lydighet. Statuttene finner du her.

Mestvinner lydighet 2021

Mestvinner lydighet 2020 (Pga. koronaen, et år med litt færre stevner enn vanlig)

Mestvinner lydighet 2019

Mestvinnerliste lydighet 2018

Avsluttet MV LP 2017 – 31.12.2017 (1)

MV LP 2017 – 28.11.2017

Løpende MV LP 2017

Løpende MV LP 2017 – 28.04.2017

Mestvinnerliste lydighet 2016

Mestvinnerliste lydighet 2015

Mestvinnerliste lydighet 2014

Mestvinnerliste lydighet og rallylydighet 2013